ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Creditele in CHF. De la Luxemburg vine speranta pentru datornicii la banci din Romania​. Dar nu e


 

Creditele in CHF. De la Luxemburg vine speranta pentru datornicii la banci din Romania​. Dar nu e


(22.01.2015)

Doua hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene dau sperante romanilor cu credite in franci elvetieni (CHF) care se duc in instantele romanesti. In anul 2014, Curtea de la Luxemburg a decis in favoarea unui client ungur cu credit in franci care a contestat cursul de schimb impus de banca. Intr-un alt caz, din Franta, instanta europeana a aratat ca banca trebuia sa evalueze bonitatea imprumutatului, sa-l informeze pe acesta in timp util, inainte de incheierea contractului de credit, si sa-i ofere explicatii adaptate acestuia in privina capacitatii de a-si plati ratele.

"La incheierea unui contract de imprumut in valuta consumatorii trebuie sa poata evalua consecintele economice ale aplicarii, la rambursarea imprumutului, a unui curs de schimb diferit de cel aplicabil la calcularea sumei imprumutului cu ocazia deblocarii acesteia", a explicat, pentru HotNews, agentul Romaniei la CJUE, Razvan Horatiu Radu.

Fiecare caz trebuie tratat individual, in functie de prevederile contractelor si de legislatiile interne ale tarilor membre in care s-au facut imprumuturile. Dar hotararile CJUE pot fi folosite de clientii bancilor in instantele nationale ale statelor membre UE, inclusiv cele romanesti, care trebuie sa ia propriile decizii in functie de modul in care curtea de la Luxemburg a interpretat legislatia comunitara in domeniu. Cu siguranta, hotararile CJUE nu sunt "briceagul elvetian" care desface toate datoriile CHF ale romanilor, dar i-ar putea ajuta pe unii dintre cei care s-au imprumutat in franci.

Sursa: HotNews

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!